JALOSTUSTAVOITTEENI

TAVOITTEENA TASAPAINOINEN, SUORITUSKYKYINEN LAGOTTO ROMAGNOLO

 

  Tärkein tavoitteeni kasvatustyössäni on kasvattaa kaikilta osiltaan rotumääritelmän mukaisia terveitä, hyvärakenteisia ja luonteisia lagotto romagnoloja.

  Rodun alkuperämaa on Italia, joka on myös johtava maa rodun kasvatuksessa. Omassa kasvatustyössäni haluan seurata Italian osoittamaa suuntaa, ja kasvattaa lagottoja, jotka olisivat vertailukelpoisia myös Italiassa.

  LAGOTTO ROMAGNOLO on rotumääritelmän mukaan mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä, hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on myös erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen varoittaja.

  LAGOTTO ROMAGNOLO on maailman ainoa puhdas koirarotu, joka on erikoistunut tryffelien etsintään. Sen luontainen hakukyky ja hyvä hajuaisti ovat tehneet siitä erittäin tehokkaan työkoiran, ja Italiassa rotu toimii edelleenkin aktiivisesti työkäytössä. Myös Suomessa muutamat lagotot ovat löytäneet metsistämme tryffeleitä.

  Jos kuitenkaan lähimetsästä ei tunnu tryffeleitä löytyvän, niin lagoton alkuperäisen ominaisuuden voisi Suomessa hyvin ajatella suunnattavan sienestykseen. Lagottoilla on luontainen kyky etsiä mitä tahansa sieniä, ja metsälenkillä lagotto onkin erittäin innokas etsimään ja tyytyväinen saadessaan käyttää nenäänsä. Hyvin monet lagoton omistajat hyödyntävätkin näitä lagoton työominaisuuksia joka syksy.

  Työominaisuuksiensa lisäksi lagotto on myös reipas seura- ja harrastus koira, jonka kanssa voi harrastaa myös erilaisia koiraurheilulajeja, joten lagoton suosio myös ja harrastuskoirana on kasvanut. Lagoton innokas luonne ja sen koulutettavuus on tehnyt rodun hyvin suosituksi myös käyttökoirapuolella. Terveyteen olennaisena osana kuuluva koirien terve rakenne, on asia johon haluan panostaa kaikessa kasvatustyössäni.
  Monen rodun kohdalla rotutyyppi on alkanut jakautua kahtia, ja nykyään puhutaankin paljon näyttelylinjaisista ja käyttölinjaisista koirista. Tämä on mielestäni täysin väärä suunta, lagotto romagnolo on kokonaisuus, jossa oikea rakenne palvelee koiran alkuperäistä toimintaa.
  Lagoton tuleekin olla kooltaan, luonteeltaan, ruumiinrakenteeltaan ja muulta ulkomuodoltaan rotumääritelmän mukainen koira, joka psyykkisesti ja fyysisesti on sopiva työkoiraksi.
  Tavoitteeni onkin kasvattaa koiria, joiden kanssa on mukava harrastaa koiraurheilua missä tahansa lajissa - koiranäyttelyt ovat yksi osa sitä - mutta jotka sopivat myös ”perheen työkoiriksi”. Jalostusvalintojen avulla tulisi pyrkiä säilyttämään rodulle tyypillistä alkuperäisominaisuutta mahdollisimman paljon. Tavoitteeni olisikin käyttää jalostukseen hyvähermoisia, hyväluonteisia ja avoimia koiria, jotka sopeutuvat hyvin myös nyky¬päivän kaupunkielämään, erilaisiin harrastustoimintoihin sekä sienten etsintään.

  Kasvatustyössä kiinnitän erityistä huomiota vahvoihin emälinjoihin; pyrin käyttämään monessa polvessa hyvin periyttäviä narttuja, jotka astutan sopivalla suomalaisella tai ulkomaalaisella uroksella.

  Jalostusvalintoja tehdessäni pyrin mahdollisimman pitkälle huomioimaan aikaisempien yhdistelmieni ominaisuudet, sillä kasvattajan on pystyttävä rehellisesti näkemään kasvatustyönsä tulokset, vain näin hän päässee työssään eteenpäin.
  Yritän myös löytää uusia linjoja, jotta geenipohjaa täällä saataisiin laajennettua.

  Päämääräni on kasvattaa koiria, jotka ovat sekä rakenteeltaan että luonteeltaan mahdollisimman hyviä rotunsa edustajia,jotta myös niiden tulevat omistajat voisivat harrastaa mahdollisimman monipuolisesti koiransa kanssa sekä näyttelyitä että erilaisia koulutukseen ja aktivoimiseen pohjautuvia lajeja, sienten etsintää unohtamatta