LAGOTTOJEN PENTUIÄN EPILEPSIAN GEENITESTI

Lagotoissa esiintyy jonkin verran hyvänlaatuista nuoruusiän epilepsiaa (Jokinen et al. J Vet Intern Med 2007;21:464–471). Oireet saattavat puhjeta jo aivan pikkupentu-aikana, 5-9 viikoa iässä, ja loppuvat yleensä itsestään pennun kasvaessa. Kuitenkin on olemassa joitakin aikuisiänkin tapauksia ja myös tapauksia, joissa oireet ovat jatkuneet aikuiseksi asti.

Koirilla, joilla on ankarimpia oireita, on yleensä myös merkkejä neurologisista oireista kohtausten välissä, mukaanlukien generalized ataxia ja hypermetria. Lagottojen autosomaali, resessiivinen epäjärjestys, with simple or complex focal seizures and cerebellar lesions, edustaa aivan uutta epilepsiatyyppiä koirissa.

Lagottojen pentuiän epilepsiaan on löydetty äskettäin geenivirhe uudesta vielä julkaisemattomasta epilepsiatyypistä. Koira on geenivirheen suhteen, joko normaali, kantaja tai sairas

GEENITESTI TULKINTA

Epilepsia periytyy peittyvästi, eli koirat voivat saada kolme eri terveysstatusta geenivirheen suhteen :

Epilepsiakoiria syntyy pentueeseen, jos molemmat vanhemmat ovat kantajia tai sairaita. Jos vanhemmat ovat geenivirheen kantajia, keskimäärin neljäsosa pennuista sairastuu, puolet pennuista kantaa tautia ja neljäsosalla ei ole geenivirhettä lainkaan.

Lagotoissa esiintyy myös aikuisiän epilepsiaa, jonka geenejä ei vielä tunneta. Lisänäytteillä voidaan yrittää tunnistaa geeni myös tähän epilepsiaan.

JALOSTUSOHJE

Jalostukseen voidaan käyttää kaikkia koiria, kun harkitsee partnerin oikein. Vaihtoehtoja ovat seuraavat
Terve / terve
Terve / kantaja -> keskimäärin puolet pennuista kantajia ja puolet normaaleja geenivirheen suhteen
Terve / sairas -> tästä yhdistelmästä kaikki pennut ovat kantajia