FLINKBEIN
polski owczarek nizinny -historiaa


TÄSTÄ SE ALKOI...

Ehkei varmaankaan ensimmäinen sanani, mutta kuitenkin hyvin alkuvaiheessa oppimani ja myöhempää elämääni silmällä pitäen varsin ennustava, oli terävän ärrän kanssa ilmoille purkautunut ÄERÄ (koira).
Silloin alkoi kiinnostukseni koiriin !

Itse asiassa ensimmäinen koira perheessämme oli sekarotuinen, suomenpystykorvan näköinen Panu. Seuraava koira olikin karkeakarvainen kettuterrieri, kaunis pieni pakkaus, jonka kanssa valitettavasti ei koskaan käyty näyttelyissä tai kokeissa.

Varsinainen harrastustoimintani alkoi 14 vuotiaana ensimmäisen saksanpaimenkoirani myötä. Koulutin itse koirani, ja jäljillä kilpailimme voittajaluokkaan. Kaksivuotiaana koirastani tuli Voittajanäyttelyssä VSP.

Kennelnimen hain ja sain muutamaa vuotta myöhemmin, ja saksanpaimenkoirien ansiokkaasta kasvatustoiminnasta sain Vuolasvirta -palkinnon
vuonna 1985

Itse olen kilpaillut kaikkien omistamieni saksanpaimenkoirien kanssa pk-kokeissa, aina voittajaluokkaa myöten ; lajeinani ovat olleet jälki, viesti ja suojelu.
Myös rauniokoiratoimintaa olen harrastanut koirieni kanssa ja pelastuskoiran ohjaajakurssinkin suorittanut.
Koirani ovat kilpailleet ansiokkaasti myös saksanpaimenkoirien erikoisnäyttelyissä ja saavuttaneet useita kärki V-sijoituksia.

...TÄHÄN SE JOHTI......

Ensimmäinen polski owczarek nizinny tuli taloomme kesällä 1989.
Se saapui Tsekkoslovakiasta, Eestin kautta, vaihdossa collien pentuun.
Vieraillessani Eestiläisen ystäväni luona, katselimme kuvia eri koiraroduista, etsien mahdollista koiraa, jonka ystäväni voisi vaihdossa minulle hankkia. Katseeni osui lammaskoiran kaltaiseen karvakasaan, jolla oli hyvin vaikea nimi. "Tuohan voisi olla mukava koira " sanoin.
Seuraavana syksynä sain häneltä kirjeen. Hän oli varannut minulle Tzekkoslovakiasta PONin pennun. Niinpä jäin odottelemaan.
Pentue syntyi huhtikuun alussa, ja kesällä menin noutamaan ensimmäistä PONiani. Minua vastaan tuli musta karvakasa, jonka jotenkin olin odottanut olevan pienempi !

Näin saapui Anuska Zlaty Ranc taloomme.

- - - Eikä sen jälkeen mikään enää ollut ennallaan.- - -

Elämänsä aikana Anuska taisi opettaa minulle enemmän, kuin minä sille. Ainakin se sai syttymään rakkauden tähän hellyttävän itsepäiseen Puolalaiseen alankomaiden paimenkoiraan!

Kun Anuska oli vuoden ikäinen innostuin lähtemään Tzekkoslovakiaan maailmannäyttelyyn.
Koska kuitenkin ajaisimme Puolan kautta, voisimme samalla tuoda puolasta toisen PONin.

Niinpä kirjoitinkin Puolan Kennelliittoon ja kyselin PON kasvattajia ja mahdollisia pentueita.
Sovin erään kasvattajan kanssa käynnistä hänen luonaan, vaikka näin teimmekin melko suuren mutkan matkassamme.
Tältä matkalta mukaamme tuli Rola.
Samalla tutustuin tulevien koirieni kasvattajaan, Janusz Zerebeccyyn. Tästä alkoi lupaava pitkäaikainen ystävyys Wielgowa-kennelin kanssa.
Kun harkitsin Anuskalle ensimmäistä pentuetta, urosvalintani oli automaattisesti nuori Zur z Wielgowa.

...JA NÄIN SE ON JATKUNUT.

Myöhemmin minulle on tullut Puolasta, juuri Wielgowa-kennelistä, Gorczyca z Wielgowa, Hajda z Wielgowa, Jegomosc z Wielgowa sekä vuonna -99 Wiklina z Wielgowa. Lisäksi Puolasta olen tuonut myös Radosna Goralka z Banciarnin sekä Figiel Hajko Neritan
Kennelilläni on ollut myös vientejä ulkomaille.
Yksi vienti on minulta ollut rodun kotimaahan, Puolaan, sillä kasvattamani Flinkbein Ekspanat on mennyt juuri Wielgowa-kenneliin.(Puolaan on ollut yhteensä vain kaksi vientiä 1999 mennessä).
Myös Ruotsiin, Eestiin, Australiaan ja USA:han on kasvattejani mennyt.

Olen käyttänyt nartuilleni paljon myös ulkolaisia uroksia, jotta jalostuspohjaa täällä Suomessa saataisiin laajennettua.

Omassa kasvatustyössäni olen haluannut seurata rodun kotimaan, Puolan, osoittamaa suuntaa, ja kasvattaa polski owczarek nizinnyjä, jotka ovat vertailukelpoisia myös Puolassa. Niinpä olenkin kiertänyt kesäisin Puolaa ja koko muuta Eurooppaa, koirieni kanssa näyttelyissä käyden, ja tavannut paljon Puolalaisia huippu-koiria ja heidän omistajiaan. Puolasta onkin jo ehtinyt tulla melkein toinen kotimaani, niin usein olen siellä vieraillut. Parhaat hetkeni olen kuitenkin viettänyt juuri Puolassa keskustellen koirista ja kuunnellen Puolalaisia kasvattajia, näiden kertoillessa rodusta.

Suurimpiin tähtihetkiini kuuluukin rodun kotimaan, Puolan, Voittajanäyttelyssä, saavutettu
BEST IN SHOW-voitto,
omalla kasvatillani, FLINKBEIN GODNOSC

Sekä kasvattini että omat koirani ovat saavuttaneet monia, monia, monia, Kansainvälisen, Suomen sekä monien eri maiden valionarvoja, ryhmäsijoituksia, Katselmus-voittoja / Club show -voittoja ja Erikoisnäytelyjen voittoja, jopa BEST IN SHOW-sijoituksia. Kasvateissani on kaksi Puolan muotovaliota, sekä useita Puolan sertifikaatin saaneita koiria. Erikoisen iloinen olen kuitenkin kasvattieni omistajien aktiivisuudesta kouluttaa koiraansa ja kilpailla niiden kanssa tokossa ja agilityssä. Myös yksi AGILITYVALIO on kasvateissani.

TÄHTIHETKIÄ ja TULOKSIA -osioista löydät kaikki nämä tulokset.