Suomen PON-kerho
paimennuspäivä 12.07.2009

Klikkaa auki isommat kuvat















PAIMENNUS 12.07.2009

Suomen PON-kerho järjesti paimennuspäivän Rymättylään 12.07.2009. Olimme kuullut uutisia ja katselleet kuvia edellisestä paimennusviikonlopusta ja tämähän kiinnosti meitä niin kovasti, että mukaan oli päästävä kokeilemaan. Mukaan lähtikin aika kööri koiriamme. Kotoa lähtivät Lenni ja Tane, ja lisäksi mukana olivat Zeppe, Pirkko, Iitu ja Vimma.

Aikuiset koirat aloittivat paimennuksen harjoittelun pienemmässä pyöröaitauksessa, ensin lampaiden "ajolla" ja sitten "kokoamisella". Iltapäivällä siirryttiin isoon aitaukseen ja koirat saivat kokeilla käytännössä aamupäivällä opittuja taitoja siirtämällä lammaslaumaa aitauksessa ja lopuksi koamalla sen aitauksen kulmaan.
Pennut saivat aloittaa suoraan isolla laitumella siirtämällä ja kokoamalla laumaa.

Iloisena huomasin kaikkien koiriemme omaavan viettejä paimentamiseen.

  Sinänsä tämä paimennuspäivä herätti itselläni pieniä mietteitä myös polskien luonteen osalta :-)
  POLSKIEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ SANOO :
  ”PON’in tulee olla kooltaan, luonteeltaan, ruumiinrakenteeltaan ja muulta ulkomuodoltaan rotumääritelmän mukainen koira, joka psyykkisesti ja fyysisesti on sopiva käyttökoiraksi. ”

  Tätä lausetta olen monesti miettinyt – millainen pitäisi olla PONin, joka psyykkisesti soveltuu käyttökoiraksi, jos käyttökoiran ominaisuudeksi lasketaan se, että PON on alun perin lammaspaimenena toiminut koirarotu. Paimennustyön ohella sen tehtäviin on toki kuulunut myös tilan vahtikoirana toimiminen.

  Kun lampaiden pito ja perinteinen maatalous on Puolassa vähentynyt, on myös koirien tarve paimennustehtäviin vähentynyt. Sen sijaan polskien suosio harrastuskoirina on Puolassakin kasvanut ja PON on siirtynyt enemmän seurakoiraksi.
  Suomessakaan polskia ei käytetä paimennukseen, sillä kelläpä meistä olisi tarjota koirallemme lammaslaumaa paimennettavaksi :-) Sen sijaan PON on ollut menestyksekäs koira erilaisissa harrastaustehtävissä – tokossa, agilityssä, erilaisissa käyttökokeissa, näyttelyareenoilla tai vaikkapa vaan saunapuiden kokoajana.

  Lisäksi jalostusohjesäännössä todetaan :
  "Todennäköisesti rotu tulee pysymään tulevaisuudessakin samanlaisena, kuin se on tälläkin hetkellä - aktiivisten ihmisten seurakoirana, joka kykenee työskentelemään myös paimennustehtävissä.
  Jalostusvalintojen avulla pyritään säilyttämään rodulle tyypilliset luonteenpiirteet ja tarvittaessa parantamaan rodun edustajissa esiintyviä luonteenheikkouksia. Tavoitteena on käyttää jalostukseen hermorakenteeltaan varmoja, hyväluonteisia avoimia koiria, jotka sopeutuvat hyvin myös nykypäivän kaupunkielämään, sekä soveltuvat erilaisiin harrastustoimintoihin."

Päivä jätti mukavan muiston mieliimme, ja myöskin ajatuksen tehdä tämä joskus uudelleen, toisten koirien kanssa. Olin erityisen tyytyväinen koiriemme toimintaan, sillä kaikki osoittivat jonkinasteista kiinnostusta lampaisiin ja paimentamiseen.

Samalla päivä vahvisti mukavasti omia mietteitä ja ajatuksiani PONin toivotuista luonteenpiirteistä ja niistä ominaisuuksista työkoirassa / harrastuskoirassa, joita haluan kasvatustyössäni säilyttää. Päivä myös yhdisti hauskasti nykypäivän kaupunkioloissa asustavan polskin harrastusominaisuudet ja entisajan todellisen paimenkoiran luonteen ja antoi itselleni uskoa työhöni sekä lisää varmuutta siitä, millaiseen polskin luonteeseen omalla jalostustyölläni toivon pääsevän.