POLSKI OWCZAREK NIZINNY


PON ON VANHA PUOLALAINEN PAIMENKOIRAROTU

RODUN TUNNUSMERKKEJÄ

Polski owczarek nizinny on keskikokoinen, lyhyt vahva jäntevä koira jolla on pitkä runsas turkki ja vapaat maatavoittavat liikkeet; koira, joka psyykkisesti ja fyysisesti on sopiva käyttökoiraksi.
PONia on alunperin käytetty paimenkoirana Puolan alankomailla, ja siihen tehtävään sen ketterä ja tarkkaavainen olemus sopiikin erinomaisesti. Vaihtoehtoisesti PONin kanssa voi harrastaa vaikka tokoa tai agilityä. Maassamme useat PONit ovat jo kilpailleet menestyksekkäästi molemmissa.
Kaupunkiympäristössä se on hyvä lasten suojelija ja leikkitoveri, joka puolustaa myös kotia.

Karvapeite on polski owczarek nizinny n tyypillisin tunnusmerkki. Koiraa peittää kauttaaltaan pitkä runsas karkeahko paksu karva joka oiken hoidettuna tekee koirasta viehättävän ja kiinnostavan näköisen. Otsalta laskeutuvat karvat peittävät silmät rodulle ominaisella tavalla.

Kaikki värit ja väriyhdistelmät hyväksytään. Yleisin väritys lienee kuitenkin valkoinen eri sävyisin tummin tai harmain merkein. Suomessa on myös muutamia harvinaisempia suklaa-värisiä PONeja.

Koko PONin korkeuden ja pituuden suhde on 9:10. Nartun säkäkorkeus 42-47 ja uroksen 45-50, eli sen koko on tiibetinterrierin ja partacollien väliltä.

PON on hermorakenteeltaan rauhallinen, tasapainoinen, valpas, aktiivinen, älykäs ja tarkkaavainen. Sillä on erinomainen muisti, ja rotumääritelmän mukaan koiraa onkin hyvin helppo kouluttaa.
PON on hieman varautunut uusien ihmisten suhteen, mutta tämä on luonteenomaista paimenkoiralle. Se ei merkitse, että koira olisi pelokas tai epävarma, koska katse on suora, vaikka koira perääntyy. Samalla, kun PON on varautunut, se on kuitenkin myös kiinnostunut, utelias.
PONilla on yhä perimässään voimakas paimennusvietti, mikä tulee huomioida sen kasvatuksessa.

Pää on sopusuhtainen, keskikokoinen ei liian raskas. Otsassa poskissa ja leuassa on runsas karvapeite, mikä saa pään näyttämään suuremmalta kuin se todellisuudessa on.
PON kantaa päätään sekä seistessään että liikkuessaan lähes vaakasuorassa linjassa selkälinjan kanssa.

Kirsu on suuri, koiran väritykseen nähden mahdollisimman tumma .

Silmät ovat keskikokoiset soikeat ja mahdollisimman tummat. Ilme on eloisa ja utelias.

Sydämenmuotoiset korvat ulottuvat poskien alanurkkaan. Ne liikkuvat paljon ja paljastavat selvästi koiran mielialat.

Raajat ovat suorat, reidet leveät lihaksikkaat. Koira liikkuu rennosti ja sulavasti, pitkin askelin. Tämä on mahdollista vain jos kulmaukset ovat oikeat.

Häntä on joko synnynnäisesti töpö-häntä, puolipitkä häntä tai typitstämätön pitkä ja erittäin pitkäkarvainen häntä.
Kun koira on levossa, häntä laskee alas, jos koira on valpas häntä kaartuu iloisesti selän yläpuolelle. Se ei kuitenkaan saa kiertyä selän yli ja laskea selän päälle. Puolipitkä häntä voidaan kantaa monella eri tavalla
Suomessa syntyvistä pennuista noin 40% syntyy eriasteisella lyhyellä hännällä