Viikonloppuna 22.09-23.09.2007 järjestettiin Puolassa, Lodzin kaupungissa, polski owczarek nizinnyjen päätapahtumat: sunnuntaina polski owczarek niziinnyjen erikoisnäyttely, Club-show sekä edellisenä iltana kerhon symposiumi, jossa oli ensin tarkoitus jakaa huomionosoitukset - kunniakirjat ja ansiomerkit - ja sen jälkeen pitää luento ja keskustelutilaisuus polskin karvan hoidosta.

  MITEN KAIKKI ALKOI 

  MATKALLE MUKAAN  

  Kutsu palkintojenjakotilaisuuteen jäi pyörimään mieleen, varsinkin kun kirjeestä ei selvinnyt, millaisesta kunniamaininnasta oli kyse. Kun tilaisuus vielä pidettiin Puolan Club-shown yhteydessä, jossa näkisi huiman määrän upeita polskeja, alkoi matka paikan päälle kiinnostaa kovasti. Suurten sattumien ja peruutusten kautta minulla oli odottamassa varaus lennolle Helsinki-Berliini, joten päätin käyttää lentolippuni tähän Lodzin matkaan. Berliinin lentokentältä vuokrasin auton, jolla sitten huristelin huikean 550 km matkan Puolan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Lodziin.

  Etukäteen olin suunnitellut ajavani Saksan moottoriteillä mahdollisimman kovaa, sillä Puolan puolella tiet olisivat huonommat. Perillä toivoin olevani puolen yön jälkeen. Mikään ei tietty todellisuudessa mene niin kuin suunnitelmissa, sillä jo yksistään Berliinin kaupungista ulos pääsemiseen meni yli kaksi tuntia, ja kaupungin ulkopuolella, moottoriteillä, liikenne seisoi kotiinpaluu-ruuhkan vuoksi. Toisaalta Puolan puolella koin miellyttävän yllätyksen, kun uusi upea moottoritie kulki aivan Lodziin asti. Hotelliin saavuin kuitenkin vasta noin klo. 3 aikaan yöllä.

  LAUANTAIN SYMPOSIUM  

  Lauantaina 22.9.2007 pidettiin Lodzin hotelli Grandin kokoustiloissa PON symposiumi. Kokouksen aluksi oli tarkoitus jakaa huomionosoitukset - kunniakirjat ja ansiomerkit - ja sen jälkeen pitää luento ja keskustelutilaisuus polskin karvan hoidosta. Karvanhoidosta tuli esityksen alustamaan Anna Dominiak, eläinlääkäri, kasvattaja ja voittoisan uroksen, Mazur z Gangu Dlugich’n omistaja. Koko tilaisuudesta on luvattu myöhemmin toimittaa asianosaisille myös englanniksi käännetty kirjallinen yhteenveto.

  Kerhon jäsenet olivat leiponeet ja tuoneet kokoukseen valtavat määrät erilaisia täytekakkuja, piirakoita ja leivoksia. Vieraista pidettiin todella hyvää huolta, minuakin kehotettiin ottamaan kahvia ja kakkuja, ja kun en heti noudattanut kutsua, tuotiin minulle käteen lautanen, joka oli lastattu aivan täyteen erilaisia herkkuja.

  KUNNIAKIRJA 

  Kokouksessa jaettiin, nyt aivan ensimmäistä kertaa rodun historiassa, Puolan PON-kerhon esittämät ja Puolan Kennelliiton PON-jaoston myöntämät, kunniakirjat 15 kasvattajalle yhteensä 8 eri maasta (Danuta Hryniewicz’n kunniakirja jäi valitettavasti jakamatta), ”Aikaansaannoksista polski owczarek nizinny rodun hyväksi tehdystä kehittämisestä ja edistämisestä”. (Achievement in the Development and Promotion of the PON award)

 

  Tämä kunniakirja myönnettiin seuraaville henkilöille:

  Baltycka Rapsodia, Anna Zakrzewska , Puola
  Banciarnia, Barbara Rayska-Swist , Puola
  Flinkbein, Taija Tuohilampi, Suomi
  Enorka, Jaroslav Marek , Tsekki
  Honeysucle, Kristina Purens , Ruotsi
  Kontrapunkt, Janina Staniszewska , Puola
  Moscic, Regina Szyszkowska , Puola
  Mybeards, Diane Mottram , Iso-Britannia
  vom Ilsenstein, Antje Neugebauer , Saksa
  z Domlina, Pierre & Lynne Zubrzycki , Kanada
  z Mazurow, Christa Lochner , Ranska
  z Psiego Raju, Tadeusz Adamski z córka Ewa , Puola
  ze Spiewogry, Anna Grabska, Puola
  z Wielgowa, Janusz Zerebecki , Puola

  Jokainen jaettu kunniakirja oli ainutlaatuinen; piirrokset näihin oli tehnyt Ewa Dobrzynska ja Kamila Brodowska ja jokaisessa kunniakirjassa se oli erilainen.
Oman kunniakirjani kuvan olin tietenkin tunnistavinani omaksi kasvatikseni :-)

 

  KULTAINEN ANSIOMERKKI  

  Puolan Kennelliiton kunniakirjan lisäksi sain kunnian vastaanottaa Puolan PON-kerhon kultaisen ansiomerkin. Tämä merkki jaetaan Puolalaisille alkaen pronssisesta, hopeisen kautta kultaiseen, mutta meille se jaettiin kokouksessa heti kultaisena. Kunniamerkit meille ojensi Puolan PON-kerhon puheenjohtaja.

  Kokouksessa kerrottiin myös, että minulle on anottu Puolan Kennelliiton kultaista ansiomerkkiä, joka on korkein ansiomerkki, mikä Puolassa voidaan saavuttaa. Sen myöntämisestä siis päättää yksin Puolan Kennelliitto, ja myöntämisprosessi saattaa kestää vuodenkin. Nähtäväksi jää, myönnetäänkö sitä, mutta jo pelkkä kunnia sen esittämisestä minulle oli todella suuri!

  CLUB SHOW  

  Sunnuntaina 23.09 järjestettiin Puolan PON-CLUB SHOW. Polskeja oli ilmoitettu näyttelyyn 73 kpl. Nuorimmat olivat ”vauva”-luokasta, 5-7kk, ja vanhin 12v veteraani. Tuomarina toimi Bela Siklosi Unkarista.

  Aamulla hotellin edestä lähti kuljetus näyttelypaikalle. Kehän reunalle koottiin palkintopöytä, joka oli todella runsas.
  Jokainen osallistuja sai muistoksi mm. PON-mukin ja kehän laidalla istuessani, minulle tuotiin polskin kuvin varustettu kahvikuppipari. Luokkavoittajille pokaaleja ja kiertopalkintoja oli useita, samoin muunlaista palkintotavaraa.

  Kehän reunalle oli järjestetty myös PIKNIK, eli siellä oli kolmen telttakatoksen alle järjestetty pöytiä jonoon ja jokainen näytteilleasettaja ja katsoja toi tullessaan jotain tarjottavaa. Siellä oli mm. kokonainen kinkku (Wielgowa kenneliltä), leipää, juustoja, kurkkuja, salaattia, kakkuja, piirakoita, yms. yms. Syötävää riitti aamusta iltaan ja koko näyttelyporukalle… Illan päätteeksi korkattiin voittajan kunniaksi shampanjapullot ja 4-kerroksinen suklaakakku.

  Itse näyttelykehät aloitettiin kasvattajaluokilla, urosten ja narttujen jälkeläisluokilla ja pariluokilla. Sen jälkeen aloitettiin arvostelut pentuluokilla.
  Itse varustauduin ottamaan kuvat jokaisesta esitetystä koirasta. Toiveeni toteutui vain puolittain, sillä uudesta kamerastani loppui akku urosluokkien jälkeen…


Flinkbein Dla Kontekst

  Club-shown voittaja 2007 on Mazur z Gangu Dlugich, narttujen voittaja on Nizina z Wielgowa.
  Näyttelyssä oli mukana myös oma kasvattini Janne (Flinkbein Dla Kontekst), joka oli katselmuksessa nuortenluokan urosten voittaja,
  ja antoi erittäin kovan vastuksen Mazurille, sillä tuomari juoksutti näitä kahta pitkään keskenään, ja mietti näiden kahden välillä
  parhaan uroksen valintaa.

  Olipa upea päivä tämäkin!!!!

  Club shown jälkeen vietin päivän Lodzissa vain lomaillen ja kaupunkia katsellen – toki myös Puolan kauppoja kiertäen. Tiistai-aamuna lähdin ajamaan kohti Berliiniä. Kotimatka sujui hieman pirteämpänä kuin menomatka, olihan nyt sentään päivä :-) Viimeisen yöni vietin pienessä hotellissa Berliinissä ja seuraavana aamuna kotiin…

  TÄMÄ MATKA OLI NIITÄ TAPAHTUMIA ELÄMÄSSÄ, JOIDEN MUISTOA VAALII LOPUN IKÄÄNSÄ

  Taija

Tässä vielä mainitsemani esitys kasvatustoiminnastani ja aikaansaannoksistani, vaikutusvaltaisimmista ja menestyksekkäimmistä koiristani, sekä muusta toiminnasta PONin hyväksi, jonka Puolan PON Club pyysi heille toimittamaan.
Tämä selvitys on siis kirjoitettu elokuussa 2007.

Olen Taija Tuohilampi ja kasvatan polski owczarek nizinnyä ja nykyään myös lagotto romagnoloa kennelnimellä Flinkbein. Polskeja minulla on ollut 18 vuotta.

Ensimmäinen PON tuli taloomme kesällä 1989. Se saapui Tsekkoslovakiasta, Eestin kautta, vaihdossa collien pentuun. Kun Anuska oli vuoden ikäinen innostuin lähtemään Tzekkoslovakiaan maailmanvoittaja-näyttelyyn. Ajaisimme Puolan kautta, ja ajattelimme samalla tuoda puolasta toisen PONin. Niinpä kirjoitinkin Puolan Kennelliittoon ja kyselin PON kasvattajia ja mahdollisia pentueita. Sovin erään kasvattajan kanssa käynnistä hänen luonaan, vaikka näin teimmekin melko suuren mutkan matkassamme. Tältä matkalta mukaamme tuli Rola, (myöhemmin FIN & EST CH, EUJV-91,ESTV-93 ) Samalla tutustuin tulevien koirieni kasvattajaan, Janusz Zerebeccyyn. Tästä alkoi lupaava pitkäaikainen ystävyys Wielgowa-kennelin kanssa.

Myöhemmin minulle on tullut Puolasta Gorczyca z Wielgowa, Hajda z Wielgowa, Jegomosc z Wielgowa sekä vuonna -99 Wiklina z Wielgowa. Lisäksi Puolasta olen tuonut myös Radosna Goralka z Banciarni, Figiel Hajko Nerita, Vivat Flinkbein Rivendall ( Maija Braggen kanssa), Cedr Moscic (Tintti Draken kanssa), Stokrotka Hajo Nerita, Riposta Dla Flinkbein Kontekst nyt myös Talizman Flinkbein Kontekst . Ruotsista olen tuonut Scheffelfältets Lucky Luken.

Kennelilläni on ollut myös vientejä ulkomaille, mm. Ruotsiin Eestiin, Australiaan, USA:han ja myös kaksi vientiä on ollut Puolaan, rodun kotimaahan, Flinkbein Ekspanat sekä Flinkbein Dla Kontekst.

Omassa kasvatustyössäni haluan seurata Puolan osoittamaa suuntaa, ja kasvattaa polskeja, jotka ovat vertailukelpoisia myös Puolassa. Niinpä olenkin kiertänyt kesäisin Puolaa ja koko muuta Eurooppaa, koirieni kanssa näyttelyissä käyden, ja tavannut paljon Puolalaisia huippu-koiria ja heidän omistajiaan.

Parhaat hetkeni olenkin viettänyt Puolassa keskustellen koirista ja kuunnellen Puolalaisia kasvattajia, näiden kertoillessa rodusta. Suurimpiin tähtihetkiini kuuluu rodun kotimaan, Puolan, Voittajanäyttelyssä, Poznanissa 1998, saavutettu BEST IN SHOW-voitto, omalla kasvatillani, FLINKBEIN GODNOSC.Näyttely oli hyvä myös muille kasvateilleni, sillä narttu Flinkbein Czary sai kolmannen serttinsä ja tuli näin ollen myös RODUN KOTIMAAN VALIOKSI. Se oli ensimmäinen suomalaiskasvatti, joka saavutti PL MVA arvon.

Kasvatustyössäni pyrin muistamaan, että PON on – kooltaan, luonteeltaan, ruumiinrakenteeltaan ja muulta ulkomuodoltaan rotumääritelmän mukainen koira, joka psyykkisesti ja fyysisesti on sopiva käyttökoiraksi. Tärkeänä osana PONia on myös tasapainoinen rakenne ja rennon sulavat, maatavoittavat liikkeet.

Kiinnitän erityistä huomiota vahvoihin emälinjoihin; pyrin käyttämään monessa polvessa hyvin periyttäviä narttuja, jotka astutan sopivalla suomalaisella tai ulkomaalaisella uroksella. Itselläni on ollut erinomainen tilanne, sillä olen alusta asti saanut todella hyviä narttuja Puolasta. Ensimmäinen narttuni Rola osoittautui todelle vahvaksi periyttäjäksi: se jätti jälkeläisilleen erinomaista tyyppiä, oikeita mittasuhteita ja erinomaisia kulmauksia. Myös sen jälkeläiset ovat pystyneet periyttämään näitä hyviä ominaisuuksia eteenpäin. Hajda z Wielgowa samoin kuin poikansa Flinkbein Godnosc, ovat olleet erittäin menestyneitä ja itselleni hyvin tärkeitä koiria. Ne molemmat olivat kansainvälisiä ja multi-valioita ja Godnosc on ensimmäinen PON, joka on saavuttanut BEST IN SHOW –voitton Puolassa.

Toinen puolantuonti narttuni, Gorczyca z Wielgowa, on tunnettu Flinkbein E-pentueen emänä ja perusta kasvatustyölleni. Flinkbein E-pentue - Eter, Efekt, Ekspanat, Ekstaza, Elita – olivat tyypikkäitä, vahvoja ja hyviä periyttämään. Näistä linjoita polveutuvat nykyäänkin tunnetut kasvattini Flinkbein Zupelny Sukces, Flinkbein Puchar-Pies, Flinkbein Kompletny-Pon, Flinkbein Wolec. Myös Rolan tytär, Flinkbein Czary, on jättänyt todella erinomaisia jälkeläisiä.

Kompletny-pon on myös hyvin vahva periyttäjä. Sillä on huippu-jälkeläisiä, tietenkin Suomessa, mutta myös muissa Euroopan maissa, sekä myös USA:ssa. Tällaisia ovat mm. Jagodas Bis Kaszanka, Belgiassa, Jagodas Beczka Pon Ranskassa, Jagodas Basniowy Pon Ruotsissa, Ponwood L-pentue ja Ponwood M-pentue Saksassa, Flinkbein Wyntr White Star USA:ssa, Brightwhite's H-pentue Ruotissa . Kuuluisia ovat myös Suomalaiset koirat: Flinkbein Swietny, Srodek, Srebro, Wolec. Nyt nämä sukulinjat jatkuvat uudelleen Puolaan, sillä sinne on viety uros Flinkben Dla Kontekst.

Olen käyttänyt nartuilleni paljon myös ulkomaisia, eri linjaisia uroksia; ulkomaille olen matkannut narttujani astuttamaan yhteensä 12 eri kertaa.

  VAIKUTTAVIMPIA KASVATTEJANI

Minua pyydettiin myös nimeämään joitakin vaikuttavimpia kasvattejani. On todella vaikeaa nimetä vain muutamaa tärkeää tai menestynyttä koiraa. Olen siinä todella onnellisessa asemassa, että minulla on suuri joukko kasvatteja, joista voin olla todella ylpeä, kiitos kaikkien aktiivisten omistajien. Yritän kuitenkin listata muutamia.

  * INT & FIN & DK & S & POHJ.M. & LV CH, WW-98,PLW-98,EUW-97,KBHW-97,BALTW-97,V-98 , BIS POZNAN Flinkbein Godnosc
  * INT & FIN & EST & LV & LTU & BALT CH, LTUJW-95, LTUW-98, LVW-96,97, ESTW-97 Flinkbein Gwiazda
  * INT & PL & FIN & S & EST & LV CH, PLW-00, EUW-00 Flinkbein Czary
  * INT &SU & FIN & DK &NORD CH, SV-99, KBHW-99 Flinkbein Filut
  * INT & FIN & EST & LV CH, V-99,-00 BALTW-99, BALTW-00,ESTW-99,ESTW-00,WW-2000,EVW-2006,WVW-2006 Flinkbein Kompletny-Pon
  * INT & FIN & EST& LTU CH, JWW-98, W-98, ESTW-99, BALTW-99, BALTW-00, W-01 Flinkbein Kochany-Krolowa
  * INT& FIN &EST & LT& S CH, PMV-01,SW-02,EUW-02,BALTW-03,WW-03,JV-00, V-01, V-02, V-03, V-04,Flinkbein Puchar-Pies
  * INT & FIN & EST & RUS & BELARUS & LV & S CH EUJW-02, EUW-04,-06,BALTW-03,-04,-05,-06,JW-02,V-03,-04, SV-04 Flinkbein Swietny
  * JV-03, EJW-04, BALTW-04,-05,-06, LTUW-05,-06, ESTW-05, RKFW-05, SW-05, PMW-05, W-06 INT & FIN & EST & LTU & LV & BALT & RUS & BLR & S & N & BALT CH Flinkbein Wolec
  * INT & FIN&S & EST & LT CH Flinkbein Efekt
  * INT & FIN CH Flinkbein Eter
  * INT & PL & FIN & EST CH, PLW-97 Flinkbein Ekspanat
  * FIN CH Flinkbein Ekstaza
  * FIN & EST CH, FIN ACH Flinkbein Elita
  * JV-04, INT & FIN & EST & RUS CH Flinkbein Zupelnu Sukces
  * INT & FIN & N CH Flinkbein 'Zrenica
  * PL JUNIOR CH, RUS & RKF CH Flinkbein Dla Kontekst
  * INT & FIN & EST & S & LV CH Flinkbein Srebro
  * INT & FIN & EST CH, EUJW-02, JW-02 Flinkbein Srodek
  * INT & FIN& EST CH, SV-01 Flinkbein Nokaut
  * FIN & EST CH, Baltw-98 Flinkbein Miedziany
  * FIN CH Flinkbein Calkiem Dobra
  * AKC CH Flinkbein Wyntr White Star
  * FIN CH Flinkbein Iskra
  * FIN & S CH Flinkbein Dewiza
  * FIN CH Flinkbein Quella Rosa
  * FIN CH Flinkbein Ponetny Perla
  * FIN CH Flinkbein Udany
  * FIN CH Flinkbein Atut
  * FIN CH Flinkbein Pan Polysk
  * FIN CH Flinkbein Majtek
  * FIN CH Flinkbein Moj Malek
PIKAYHTEENVETO SAAVUTUKSISTA elokuu 2007 asti :-)

Kasvateillani ja koirillani on yhteensä 14 Voittaja-titteliä ja 6 Juniorivoittaja-titteliä, niistä löytyy myös 23 kansainvälistä valiota, 50 Suomen muotovaliota, 53 muun maan valio-arvoa sekä myös 4 Puolan valiota sekä 1 Puolan Juniorivalio. Ryhmissä kasvattini ja omat koirani ovat saavuttaneet ryhmäsijoituksen 132 kertaa, joista RYP 1-5 72 kertaa, BEST IN SHOW 1-4 16 kertaa, BIS KASVATTAJA 1-5 yhteensä 14, BIS VET 1-5 yhteensä 13 kertaa, sekä muutamia, pentu, pari ja jälkeläisluokan sijoituksia.

PON-katselmuksissa koirani ovat saavuttaneet pennuissa BIS 1 –sijoituksen 10 kertaa, ja BIS 2 –sijoituksen 7 kertaa. Aikuisissa koirissa BIS 1-sijoitus on tullut 11 kertaa, VSP-titteli 8 kertaa, ja muita BIS sijoituksia on kertynyt 37 kertaa. Veteraaneissa BIS 1 on tullut 5 kertaa, narttujen jälkeläisluokan voitto 9 kertaa ja urosten jälkeläisluokan voitto 8 kertaa.

SSKY, Suomen Seurakoirayhdistys, järjestää vuosittain SSKY:n alaisille roduille näyttelyn, joka samalla on ollut polski owczarek nizinny -rodun erikoisnäyttely. Vuosi 1995 oli historiallinen polskeille, sillä silloin PON’t ottivat ensi kertaa kaksoisvoiton tässä näyttelyssä BIS-PENTU oli tuolloin Flinkbein Faworyt, ja BIS 1 oli Hajda z Wielgowa. Koirani ovat olleet erikoisnäyttelyssä ROP 11 kertaa, ja näistä BIS 1 kolme kertaa, BIS2 kolme kertaa, BIS3 kaksi kertaa. Myös pennuissa on ollut BIS 1 kolme kertaa, BIS2 ja BIS3 kerran. Veteraaneille BIS sijoituksia on kertynyt 5.

9 koirallani on titteli EW, WW tai molemmat ja CHAMPION OF CHAMPIONS & VETERAN OF VETERANS gaalaan kutsun on saanut 9 koiraa.

Vuolasvirta-palkinnon olen saanut polskien ansiokkaasta kasvattamisesta 1999. Samalla palkinto on ensimmäinen, joka on myönnetty polski owczarek nizinnyille. Aikaisemmin olen saanut saksanpaimenkoirille ko. palkinnon ja jakotilaisuudessa olin ainoa, joka on saanut Vuolasvirta -palkinnon kahdelle rodulle.

Vaikka kasvatustyö ei aina ole ollut ruusuilla tanssimista ja mukaan on mahtunut myös surua ja vastoinkäymisiä, niin näiden vuosien aikana, joina olen kasvattanut polskeja, olen saanut suunnattoman määrän ihania ystäviä Suomen lisäksi myös Puolasta ja muista maista, sekä paljon hyviä neuvoja kasvatustyöhöni. Olen erittäin kiitollinen Janusz Zerebeccylle kaikista niistä neuvoista sekä avuista, joita olen saanut. Hänen avullaan ja opastuksellaan olen aloittanut kasvatustoimintani tämän ihanan rodun parissa.

Minulla on ollut myös äärimmäisen hyvä onni saada aivan loistavia kasvatin omistajia, jotka ovat vieneet koiriaan eteenpäin näyttelyissä ja toko- ja agi- kisoissa. KIITOKSIA TEILLE KAIKILLE NÄISTÄ SAAVUTUKSISTA !!!

Taija Tuohilampi, kennel Flinkbein